Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds alumner ger tips och råd om vägen till Bryssel

Bild på alumnerna som deltog på seminariet.
Alumner på seminariet "Ways to Brussels" 2024.

Bryssel, Europas politiska hjärta, erbjuder många möjligheter till arbete efter examen för den som är intresserad av EU. Den 7 maj anordnade Centrum för europaforskning seminariet "Ways to Brussels" där en grupp före detta Lundastudenter berättade om hur de tog sig dit – och gav sina bästa råd för att nå framgång i EU:s huvudstad.

Alumniseminariet avslutade heldagsevenemanget “The European Union: Possibilities, challenges and development” som organiserades av Centrum för europaforskning och Utrikespolitiska föreningen.  

Inför att söka jobb

Seminariet inleddes med att deltagarna berättade om sina bakgrunder och beskrev vägen till sitt första jobb i Bryssel. De reflekterade också över vad de tror är viktigt att göra under studietiden inför en sådan karriär.  

Sofie von Schenk läser just nu masterprogrammet ”Social scientific data analysis” vid Lunds universitet och arbetade tidigare som politisk assistent till Europaparlamentarikern Jakop Dalunde. Sofie von Schenck lyfte fram vikten av att sticka ut i ansökningsprocessen genom att vara aktiv i olika organisationer. Hon rekommenderade att ta varje chans att delta i politiska och sociala aktiviteter för att hitta sin egen nisch. Sofie von Schenck har själv varit aktiv i Utrikespolitiska föreningen (UPF), Cykelfrämjandet och Amnesty international.  

Ketrin Jochecová, journalist och skribent för Politicos nyhetsbrev Brussels Playbook, framhöll precis som Sofie von Schenck att hennes ideella arbete med UPF:s tidning både fick henne att sticka ut bland andra sökande och stärkte hennes praktiska färdigheter som journalist.

Att söka jobb

När det kommer till att söka jobb tog paneldeltagarna olika vägar för att nå sina nuvarande positioner.  

Jelle Verheij, som är junior policyanalytiker inom EU:s hälso- och läkemedelspolitik i den privata sektorn, berättade att han inför jobbsökandet var öppen för att arbeta inom flera olika policyområden. Han sökte därför flera olika positioner och fick en traineetjänst som sedan ledde till en fast anställning som policyanalytiker. Trots att han varken hade arbetat med eller studerat läkemedelspolitik tidigare är det idag ett område han har ett stort intresse för. Områden man aldrig har studerat innan kan enligt honom överraska en senare och öppna nya dörrar som kan erbjuda en väg till Bryssel.  

Till skillnad from Jelle Verheij underströk Sam Whalley vikten av att hitta sin specialisering under studietiden. Sam Whalley arbetar idag inom den privata rymdindustrin och hanterar institutionella projekt relaterade till tillämpningar av rymdbaserade jordobservations-teknologier, särskilt i en europeisk kontext. Han fann sin passion för rymdpolitik under sina studier av internationella relationer vid Malmö universitet, med specialisering inom rymdpolitik och rymdlagstiftning. Sam Whalley menade att passion och uthållighet är avgörande för att lyckas, även om det kan innebära några avslag innan man får sitt drömjobb.  

Kunskaper från studietiden

När deltagarna reflekterade över vilka färdigheter de tog med sig från sin tid på universitetet var alla överens om att textanalys och skrivande var två förmågor de värdesatte högt.  

Paneldeltagarna var också eniga om att även om universitetsutbildningen gav goda teoretiska kunskaper, fanns det en brist på nätverksmöjligheter. Sam Whalley föreslog att universitetet borde erbjuda studenter fler möjligheter att delta i nätverksevenemang och att bygga relationer med yrkesverksamma inom fältet för att minska distansen mellan Lund och Bryssel.

Balans mellan privat- och arbetsliv i Bryssel

Panelen fortsatte med att diskutera livet i Bryssel och vikten av att hitta en balans mellan arbete och fritid, vilket de menade kan vara utmanande när man jobbar inom politiken – både när man är ung och senare om man till exempel skaffar barn. Bryssel erbjuder obegränsade möjligheter att nätverka och knyta kontakter. Jelle Verheij beskrev att gränsen mellan privatliv och arbetsliv i Bryssel är flytande, där många sociala aktiviteter sker genom arbetet. Samtidigt som Bryssel erbjuder bubblande sociala tillställningar och nätverksmöjligheter, betonade deltagarna vikten av att kunna sätta gränser.

Några sista råd

Panelen avslutades med några värdefulla råd från deltagarna till de nuvarande studenterna som vill arbeta i Bryssel:  

  • Var engagerad och delta i olika organisationer och projekt
  • Var inte rädd för att söka många positioner och var öppen för olika policyområden.
  • Hitta din nisch och specialisering, men var också flexibel.
  • Bygg nätverk och utnyttja alla möjligheter till praktisk erfarenhet.
  • Var självsäker, men överskatta inte dig själv.

Seminariet “Ways to Brussels” erbjöd värdefulla insikter och praktiska råd för alla som strävar efter en karriär i EU:s politiska hjärta. Genom att vara engagerad, flexibel och självsäker kan man navigera de utmaningar och möjligheter som denna dynamiska stad erbjuder.