Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ukrainsk integrering och kommissionens nya fokusområden

Bild på deltagarna i panelen om EU:s väg framåt i utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken på EU Days Lund.
Panelsamtal om EU:s väg framåt i utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Fotograf: EU Days.

En gradvis integrering av Ukraina i den inre marknaden är möjlig, önskvärd och utmanande. Och kommissionen lägger aldrig tidigare skådat fokus på utrikespolitik, säkerhet och försvar. Centrum för europaforsknings föreståndare Jörgen Hettne och biträdande föreståndare Maria Strömvik deltog i flera paneler på EU Days Lund.

Centrum för europaforskning, CFE, anordnade ett eget panelsamtal på temat eftervalsanalys av EU-valet. Två andra paneler som Maria Strömvik och Jörgen Hettne deltog i handlade om ukrainsk integrering i den inre marknaden och EU:s väg framåt i utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken.

Kommissionens nya fokusområden: säkerhet, försvar och utrikespolitik

EU-kommissionens representation i Sverige anordnade ett samtal om vägen framåt för parlamentet och kommissionen efter valet. Samtalet modererades av Erik von Pistohlkors från kommissionens representation i Sverige.

I panelen deltog Jani Taivalantti från Europeiska utrikestjänsten, Maria Strömvik, universitetslektor och biträdande föreståndare för CFE, och major Roger Djupsjö från Försvarshögskolan.  

Maria Strömvik berättade om en förändring i kommissionens språk i de nya riktlinjerna. Förändringen består i att kommissionen har börjat prata om EU:s utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik – vilket historiskt sett har fallit under ministerrådets ansvar och Nato. Vidare sa hon att kommissionen har börjat prata mer om Europa som en geopolitisk entitet.

Jani Taivalantti berättade om EU:s säkerhet och försvar framåt utifrån de senaste årens lärdomar. Angående Ukraina framhöll han att det är första gången EU har finansierat och levererat material till ett land i krig, och att ett utökat och långsiktigt militärt stöd till Ukraina är viktigt. Han sa också att säkerhets- och försvarsfrågor är högt prioriterade för Ursula von der Leyen.

Major Roger Djupsjö fokuserade på svensk säkerhet. Han sa att Sverige är i krig tillsammans med resten av Europa, och att Sverige måste lära sig av Ukraina och rusta upp försvaret. Han framhöll bland annat att flygvapnet bör förbättras för att kunna möta hot från Ryssland.

Bild på deltagarna i panelen om integrering av Ukraina i den inre marknaden.
Panelsamtal om gradvis integrering av Ukraina i den inre marknaden. Fotograf: EU Days.

Gradvis integrering av Ukraina i den inre marknaden

Kommerskollegium höll i ett panelsamtal som behandlade hur Ukraina gradvis kan integreras i EU:s inre marknad, både som förberedelse för ett medlemskap i unionen och för att stötta Ukraina genom kriget.

I panelen deltog Anders Ahnlid, generaldirektör för Kommerskollegium, Jörgen Hettne, professor och föreståndare för CFE, och Elsa Håstad, ambassadör på utrikesdepartementets sekretariat för återhämtning och utveckling i Ukraina. Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, modererade samtalet.

Budskapet från panelen var att en gradvis integrering av ukrainska sektorer i EU:s inre marknad är både önskvärd och möjlig, men också utmanande. Anders Ahnlid sa att integreringen skulle vara ekonomiskt fördelaktig både för EU och Ukraina. Arbetet med att hjälpa Ukraina in på marknaden är redan igång, till exempel genom utbildning och institutionsbyggande.

Jörgen Hettne sa att integrationsprocessen till den inre marknaden är juridiskt komplicerad, men borde vara möjlig för Ukraina att genomgå innan medlemskapet. Samtidigt finns det vissa juridiska gränser under arbetets gång. Ukraina får till exempel inte delta i några beslutsprocesser i EU innan landet är fullvärdig medlem.

Elsa Håstad betonade att fred i Ukraina går hand i hand med EU-medlemskapet. Hon sa att Sverige nu gör mer än någonsin för att integrera Ukraina i EU, och att processen hittills har gått fortare än den gjort för andra kandidatländer.